Tanja Horemans

Ons verhaal

Bij Pure O’ Life zijn we bezield om het welzijn van anderen mee te stimuleren, zodat ze het beste van zichzelf kunnen zijn en geven.  Daarbij gaan we steeds op zoek naar natuurlijke wegen, omdat de natuur ons alles te bieden heeft wat we nodig hebben.   Wist je dat er natuurlijke alternatieven voor de meeste medicijnen zijn in de vorm van essentiële oliën?

 

Wat zijn etherische of essentiële oliën?

Etherische of essentiële oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gehaald uit verschillende delen van planten zoals de boomschors, bloemen, bladeren, zaden, wortels … door middel van stoomdestillatie of persing.  Vrijwel alle planten produceren etherische oliën maar slechts een klein deel produceert genoeg om winning mogelijk en rendabel te maken.  Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-bacterieel.  Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen op celniveau voor reactie in dat gebied van het lichaam.  Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen.  Ze zijn 50 tot 70 keer zo sterk als kruiden.  Al ruim 5000 jaar worden ze voor de gezondheid toegepast.  Denk bijvoorbeeld aan de mirre en wierook, die de drie koningen brachten toen Jezus werd geboren.  Ook in andere oude culturen vormden ze de basis voor de geneeskunde.

 

Hoe gebruiken we essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik.  Afhankelijk van de essentiële olie en het (therapeutische) doel zijn de volgende toepassingen mogelijk:

 

TOPISCH, direct op de huid

              

                 

Door de moleculaire samenstelling zijn gecertificeerde essentiële oliën veilig voor de huid.  Hun chemische structuur zorgt ervoor dat ze gemakkelijk via de huid worden opgenomen.  Vanwege hun herstellende, kalmerende en desinfecterende eigenschappen worden essentiële oliën veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen.  Aanbevolen is om enkele druppels aan te brengen op de plaats van pijn of onder de voetzolen om het ganse lichaamssysteem te beïnvloeden.  Mogelijke andere punten zijn het voorhoofd, borststreek, achter de oren, aan de polsen.  Bij massage en schoonheidsbehandelingen worden ze vermengd met een draagolie om een specifieke werking toe te voegen.

 

AROMATISCH, in de diffuser (koude verneveling) of inhaleren

 

                   

 

Koude verneveling is aangeraden, omdat die ervoor zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie behouden blijft en haar effectiviteit niet verliest.  Etherische oliën gebruiken we bij voorkeur aromatisch wanneer we onze stemming positief wensen te beïnvloeden of om de lucht in de omgeving te zuiveren van ziektekiemen of onaangename geuren.

 

INWENDIG, intern gebruik

                   

                   

Essentiële oliën kan je ook als voedingssupplementen gebruiken om je gezondheid te ondersteunen. Inwendig gebruik van essentiële oliën is enkel aan te raden bij gecertificeerde oliën!  Voorzichtigheid is hier geboden.  Niet elke etherische olie is geschikt voor intern gebruik.  Lees daarom aandachtig telkens het bijhorend etiket bij elke olie.

 

Belang van kwaliteitslabel

Wij hebben gekozen voor de etherische oliën van doTERRA.  DoTERRA is een bedrijf dat gevestigd is in de VSA en dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt.  Zij produceren essentiële oliën enkel met het keurmerk CPTG dat staat voor ‘Certified Pure Therapeutic Grade®.  Dit keurmerk geeft aan dat het om de meest pure oliën gaat.  De destillatie van de planten gebeurt zeer secuur, zodat de samenstelling van de inhoudsstoffen en zo ook hun werking optimaal bewaard blijven.  Daarnaast werkt dōTERRA alleen met biologisch geteelde planten.  De boeren die met dōTERRA samenwerken, bepalen heel exact het beste oogstmoment zodat de planten op hun sterkst zijn.  De oliën worden bovendien op vijf verschillende manieren getest om ervoor te zorgen dat ze zowel puur als krachtig zijn.  De olie is puur als die alleen de vluchtige aromatische verbindingen van de plant bevat. Krachtig zijn de oliën als ze een consistente chemische samenstelling hebben.  Deze testen worden uitgevoerd in onafhankelijke laboratoria met gestandaardiseerde testen.

Dr. David Hill van het wetenschappelijk team bij doTERRA geeft in dit filmpje een toelichting: 
 

 

Op elke flesje olie vermeldt doTERRA een nummer waarmee je via deze link de testresultaten kan nalezen.

 

Impact op de armoede in de wereld via co-impact sourcing

doTERRA streeft met de productie van haar oliën een hoger doel na en beoogt een wereldwijde impact om de armoede uit de wereld te helpen.  Hun filosofie kenmerkt zich door volgende strategieën:

 • Direct zaken doen met lokale boeren
 • Eerlijke prijs en maandelijks loon betalen en geen tussenpersonen meer
 • De expertise en kennis van generaties van de lokale boeren gebruiken
 • Beste klimaat, ligging en bodemomstandigheden voor de olie
 • Samenwerken om de gemeenschap op te bouwen
 • Lokale boeren hun omstandigheden verbeteren
 • Meer dan fair trade
 • Allerhoogste graad kwaliteit door externe testen vastgesteld

 

 

Belangrijke veiligheidstips

♦ Bij kinderen VERDUNNEN we de essentiële oliën ALTIJD met een draagolie en brengen we ze bij voorkeur aan op de voeten.

♦ Bepaalde essentiële oliën mogen nooit inwendig genomen worden, zoals bv. de berk, wintergreen, de verzachtende samenstelling, ….  DoTERRA heeft extra veiligheidsdopjes ter waarschuwing op deze essentiële oliën geplaatst.

♦ Nooit een essentiële olie aanbrengen in het oog, oor en neus.

♦ Lees aandachtig het etiket van elk olieflesje en volg nauwkeurig de vermelde richtlijnen.

♦ Raadpleeg het handboek ‘Modern Essentials’ voor veilig gebruik van essentiële oliën intern, bij zwangerschap en bij jonge kinderen.

♦ Neem deel aan één van onze workshops om de veiligheidsinstructies bij kinderen en zwangerschap  rond het gebruik van etherische oliën te leren kennen!

♦ De essentiële oliën zijn niet bedoeld om te genezen, ziekten te voorkomen of te diagnosticeren.  Ze worden op eigen risico gebruikt.  Raadpleeg steeds uw behandelende arts bij gebruik van essentiële oliën.

 

Fotosensitiviteit en fototoxiteit

Sommige essentiële oliën kunnen reacties op de huid veroorzaken onder blootstelling van zonlicht.  Daarom is voorzichtigheid aangewezen bij het gebruik van bepaalde essentiële oliën.

Fotosensibilisatie is het proces waarbij ultraviolette (UV) straling wordt gecombineerd met een bepaalde stof en chemische of biologische veranderingen veroorzaakt. Sommige essentiële oliën bevatten furocoumarines, een speciale klasse van bestanddelen die fotosensibilisatie van de huid kan veroorzaken.  De chemische structuur van de moleculen van bepaalde furocoumarines (en hun metabolieten) stelt hen in staat om dwarsverbindingen te vormen met huidcel-DNA, waardoor de huid op zijn beurt bijzonder gevoelig wordt voor UV-straling. Tijdens het proces worden vrije radicalen en singletzuurstof ook gevormd en kunnen schade toebrengen aan cellulaire membranen, organellen en eiwitten. Bij blootstelling aan zonlicht (dat UV-straling afgeeft) na plaatselijke aanbrenging van een lichtgevoelige olie, kan de huid tijdelijk donker gepigmenteerd, rood of geïrriteerd raken.

Fotogevoeligheid en fototoxiciteit zijn alleen van toepassing op topisch gebruik van essentiële oliën en brengen niet dezelfde risico’s met zich mee wanneer ze intern worden gebruikt. Bij gebruik van een lichtgevoelige etherische olie uit de streek, wordt het gebruik van zonlicht maximaal 12 uur na gebruik aanbevolen.

Enkelvoudige essentiële oliën die fototoxische of fotosensitieve reacties kunnen veroorzaken:
 
 • Bergamot
 • Grapefruit
 • Lemon
 • Lime
 • Bitter Orange
 • Cumin 
 • Tangerine
 • Kumquat

Samengestelde essentiële oliën die fototoxische of fotosensitieve reacties kunnen veroorzaken:

 • Luchtwegensamenstelling
 • Beschermende samenstelling
 • Reinigende samenstelling
 • Concentratiesamenstelling
 • Massagesamenstelling
 • Verblijdende samenstelling
 • Verkwikkende samenstelling
 • Opbeurende samenstelliing
 • Vernieuwende samenstelling
 • Stimulerende samenstelling
 • Ontgiftende samenstelling
 • Stofwisselingssamenstelling